Velkommen til Nyord

Nyord er noget særligt. Det er en lille ø nord for Møn på knap 5 km2. At Nyord er unik, opdager man hurtigt, når man ankommer til Nyord fra Ulvshale på Møn på en klar dag. Nyord er lig med langstrakte enge, som er en attraktion i sig selv. Engene er hjemsted og rasteplads for tusindvis af fugle. Der er et fugletårn, hvorfra man kan nyde den storslåede udsigt. En kilometer længere inde, lige efter man ankommer til øens højland, drejer man ned til naturcenter Hyldevang. Også herfra kan man få et betagende udsyn over engene fra den anlagte udkigsplatform. På Hyldevang er gode parkeringsforhold, legeplads, bålplads og shelters.

En lille udstilling om Nyord findes også. Man må heller ikke snyde sig selv for den idylliske og romantiske spadseretur fra Hyldevang ind til Nyord by. Turen tager kun 5 minutter, men gør et stort indtryk. Her kommer man tættest på Nyords natur. Dårligt gående og besøgende til kirken kan benytte den lille parkeringsplads ved byen. Endvidere har restaurationen Lollesgaard anlagt en parkeringsplads for kroens gæster. Indkørsel til denne findes umiddelbart efter indkørslen til Hyldevang. Selve Nyord landsby er bilfri, så man mærker hurtigt den fred og ro, som kendetegner øen.

Download brochurerne her på siden og læs mere om Nyords seværdigheder og spisesteder.

Play Video

Tag med til Nyord

Få en rundvisning af William, Nyords helt egen lokale guide, og bliv inspireret, inden turen går til Nyord.

Postbåden Røret

Det var en stor festdag, da postbåden Røret i 2011 - efter mere end 30 år - lagde til igen ved kajen i Stege havn. Flere historiske skibe, deriblandt Færgen Møn, gelejdede Røret til Stege, hvor hele kajen var fyldt med mennesker og musik. 

Skipper om bord var Jørgen Jansen, bestyrelsesmedlem i Foreningen Rørets Venner og søn af den sidste postbådfører.

Røret sejlede som postbåd i fast rutefart mellem Stege og Nyord fra 1902 til 1968. I dag kan medlemmer af foreningen bestille en sejltur i Røret.

Nyord by

Byen ligger hensigtsmæssigt placeret i terrænet, hvilket fremhæver den kompakte struktur. Fra søsiden ser man de mange næsten parallelle tage over hinanden. Fra landsiden danner bebyggelsen næsten overalt en klar afslutning mod agerlandet. Den sluttede byform skyldes den halvkreds af gårde, der ligger i kanten af landsbyen. Et andet hovedtræk er forholdet mellem byen, havnen og stranden.

Havnepromenaden, der tidligere var en slags kombineret losseplads og stejlested, er i dag et velplejet og attraktivt område.

Play Video

Nyords ø-kød

Hør om Nyords helt eget øko-kød fra de græssende Nyord-køer, og køb Nyords ø-kød i Stege.

Play Video

Se Nyords svaler

Play Video

Hop fra Møn til Nyord på cykel

Aktuelt på Nyord

På Nyord er der altid spændende, hyggelige og sjove arrangementer, som du kan deltage i. Læs mere her.

Brochure: Vandretur på Uvshale

Vandretur på Ulvshale

Brochure: Sansestien på Ulvshale

Brochure: Nyord

Nyord

Lidt om Nyords historie

I tidens løb er landsbyen blevet hærget af to store brande. I 1763 brændte 15 gårde og huse, dog sparedes en gruppe gårde i byens nordøstre hjørne. En brand i 1845 ramte den nordvestre del af byen. Her blev gårdene opbygget omtrent som de lå før, men dog solidere og med større husdybder end de ældste gårde.

Man kan opdele gården i tre grupper efter alder og karakter: Ældste gruppe mod nordøst fra før 1800, der kendes på de lave, smalle længer, den yngste gruppe mod nordvest og sydligst en samling ældre gårde, der er en del ombygget. To ældre gårde i det nordøstlige hjørne brændte for en del år siden.

Download cykelruten "Ø-hop"

Oplev de to øer Nyord og Møn fra en cykel på cykelruten "Ø-hop, som fører dig forbi natursmukke områder og spændende seværdigheder. Egnet for både børnefamilier og håndcyklister.